Sinterklaasintocht Gouda 2023

| Binnenstad Gouda

Programma

Het lange wachten is bijna voorbij. Op zaterdag 18 november 2023 is het weer feest in de stad. Dan zetten Sinterklaas en meer dan 120 Pieten voet aan Goudse wal voor de feestelijke intocht door de binnenstad. Het belooft een spektakel van jewelste te worden, want Gouda heeft dit jaar de muzikaalste intocht van Nederland. Hoe dat precies zit, maakt de Sint binnenkort bekend.

Sinterklaas en de Pieten beginnen zaterdag 18 november om 9:30 uur aan hun tocht naar het centrum van Gouda. Via de Turfsingel en Kattensingel vaart de stoomboot richting de Herpstraat / Regentesseplantsoen, waar het schip om aanmeert ter hoogte van de Herpstraat.

Vanaf 11:00 uur begint Sinterklaas op z’n paard Ozosnel aan de route over de Kleiweg en de andere straten in de binnenstad. Rond 12:30 uur bereikt de stoet het oude Stadhuis, waar burgemeester Pieter Verhoeve Sinterklaas verwelkomt met een korte ceremonie.

Na de intocht gaat het feest zaterdagmiddag gewoon door. Van 12:30 uur tot 15:30 uur is er een Pietenschool Achter de Waag en op de Markt. Kinderen leren er onder meer pepernoot gooien en pakjes stapelen. Ook is er een (nog geheime) muzikale activiteit op de Markt. Tegelijk is er op de Oosthaven, voor Museum Gouda, weer de mogelijkheid bootje te varen met de Pieten.

Wie alles volbrengt, krijgt een echt Pietendiploma. Sinterklaas en de Pietenband trekken de hele middag langs de spelletjes.

Route

Vanaf ongeveer 10:00 uur is de stoomboot in zicht vanaf de Turfsingel. Vervolgens vaart de boot langs het Cultuurhuis naar het Bolwerk en draait daar de Kattensingel op. De boot zal uiteindelijk aanmeren bij de Herpstraat / Regentesseplantsoen rond .

's Ochtends zal de intocht van Sinterklaas via de volgende straten in de binnenstad van Gouda verlopen:

10:15Aankomst Regentesseplantsoen
11:00De intocht door de Goudse binnenstad begint
Kleiweg
Turfmarkt
11:45Naaierstraat
Lage Gouwe
Lange en Korte Groenendaal
12:10Markt
Korte Tiendeweg
12:15Zeugstraat
Achter de Waag
Markt
12:30Ontvangst op bordes van het Stadhuis

Activiteiten van de Pietenschool

Helaas zijn de activiteiten van de pietenschool vanwege het slechte weer afgelast!
Kom naar de intocht bij Winkelcentrum Bloemendaal om alsnog je pietendiploma te halen.

Ook in 2023 zijn er op de dag van de intocht in de binnenstad weer activiteiten van de pietenschool! Als je ze hebt volbracht, verdien je een echt pietendiploma.

De activiteiten beginnen om 12:30 uur, wanneer Sinterklaas en de Pieten aankomen bij het Stadhuis. De pietenschool is te bezoeken tot 15:30 uur. Ook Sinterklaas komt er 's middags een kijkje nemen.

Het merendeel van de activiteiten is Achter de Waag, vlak bij de Markt. Maar er zijn ook activiteiten op andere locaties in de binnenstad, zoals het bootje varen aan de Oosthaven. Zie het kaartje en de tabel hieronder voor meer informatie.

Veel plezier alvast!

Springkussen(A) Achter de Waag
Koorddansen(A) Achter de Waag
Daklopen(A) Achter de Waag
Lettergooien(A) Achter de Waag
Pakjes stapelen(A) Achter de Waag
Paardje rijden(P) Naast de Agnietenkapel
Bootje varen(B) Steigertje aan de Oosthaven
Rad van muziek(S) Markt (voor het schavot)
Kijk in de slaapkamer van Sinterklaas(M) Museum Gouda

Thema-pagina's

Er zijn nog leuke dingen te doen of te bekijken op de volgende pagina: