Nieuws

30 oktober 2022

Gouda klaar voor feestelijke intocht van Sinterklaas!

Na een jaar vol met festiviteiten staat Gouda nóg een feestje te wachten. Op zaterdag 12 november is het namelijk zover. Dan zetten Sinterklaas en alle Pieten weer voet aan Goudse wal. Daarna volgt een feestelijke intocht, de grootste van het Groene Hart, die eindigt bij het oude stadhuis op de Markt. Ook rijdt er dit jaar een speciale truck mee tijdens de stoet, met een belangrijke functie. Benieuwd? Lees dan snel verder.

“Ik word echt vrolijk van het intocht-programma”, aldus Sinterklaas vanaf de stoomboot. Traditiegetrouw begint de goedheiligman z’n dag met een boottocht over de Turfsingel en Kattensingel. Om 10:15 uur meert de stoomboot aan bij het Regentesseplantsoen, ter hoogte van de Herpstraat. Daarna begint Sinterklaas op z’n paard Ozosnel aan de route over de Kleiweg en de andere straten in de binnenstad. Het is een drukke bedoening, want naast meer dan 100 Pieten, lopen er ook twee muziekkorpsen mee: Gouda’s Harmonie en natuurlijk de enige echte Pietenband. Rond 12:30 uur bereikt de stoet het oude Stadhuis, waar ze in een korte ceremonie worden ontvangen door burgemeester Verhoeve.

Speciale truck

Nieuw dit jaar is een bijzonder voertuig dat meerijdt tijdens de intocht: de Tel Truck. “De reden daarvoor is eigenlijk niet zo’n leuke”, legt de Hoofdpiet uit. “Een van de Pieten is op de zak met chocoladeletters gevallen, waardoor ze allemaal kapot zijn. Daardoor weten we niet meer welke letters we allemaal nodig hebben.”

De oplossing is gevonden in de vorm van de speciale Tel Truck. Daar bovenop staan alle letters van het alfabet. Kinderen langs de route krijgen tijdens de intocht de vraag hun voorletter door te geven aan de Letterpieten. “Dat houden we bij op de truck en zo weten we na afloop precies hoeveel stuks we van welke chocoladeletter nodig hebben”, aldus Hoofdpiet.

Beste plekjes langs route

Het kan best druk worden in de binnenstad. Voor mensen die nog zoeken naar een mooi plekje, kent Sinterklaas door z’n jarenlange ervaring ook de rustigere delen van de route. Voor de tocht met de stoomboot zijn dat de kades van de Turf- en Kattensingel. En in de binnenstad is er in de Naaiersstraat, Achter de Vismarkt en de Korte Tiendeweg vaak nog zat plek.

Pietenschool

Na de intocht gaat het feest zaterdagmiddag trouwens gewoon door. Van 12:30 uur tot 15:30 uur is er een Pietenschool Achter de Waag en op de Markt. Kinderen leren er onder meer pepernoot gooien en pakjes stapelen. Nieuw is het spel lettergooien, helemaal in het thema van dit jaar. Op de Oosthaven, voor Museum Gouda, is er ook weer de mogelijkheid bootje te varen met de Pieten. Wie alles volbrengt, krijgt een echt Pietendiploma. Sinterklaas en de Pietenband trekken de hele middag langs de spelletjes.

Weken na de intocht

Een week na de intocht – op zaterdag 19 november – brengen Sinterklaas, de Pieten en de Pietenband een bezoek aan Winkelcentrum Bloemendaal. Ook hier kunnen kinderen hun pietendiploma halen.

Om goed uitgerust bij al die festiviteiten te verschijnen, slaapt Sinterklaas als vertrouwd in Museum Gouda dat deze weken is omgedoopt tot het ‘Huis van Sinterklaas’. Ook hier is iets misgegaan met de chocoladeletters. Kunnen de kinderen er tijdens hun tocht door het museum achter komen welke letters nodig zijn? Ook kunnen ze zelf een letter versieren.

“Wat een gezellige tijd staat ons allemaal weer te wachten. Ik kijk er naar uit iedereen weer te zien”, aldus de goedheiligman vanaf de stoomboot onderweg naar Nederland. Het hele programma is te vinden op www.sinterklaasgouda.nl en via Facebook en Instagram.

Laatst gewijzigd op 30 oktober 2022, 15:12

Foto's door Eric van de Wetering