Nieuws

22 maart 2021

Sinterklaas geeft startsein viering 750 jaar Gouda

Omdat de feestelijke intocht van Sinterklaas in Gouda vorig jaar niet doorging, kijkt de goedheiligman met extra veel plezier uit naar de editie van 2021. Zeker nu Sinterklaas mag bekendmaken dat hij tijdens de intocht een speciaal cadeau meeneemt uit Spanje: de bijzondere Gouda750-vlag. Daarmee geeft Sinterklaas dit najaar het startsein voor de viering van 750 jaar Gouda.

Hoewel de winter pas net is geëindigd, is Sinterklaas alweer voorbereidingen aan het treffen voor zijn komst naar Gouda. “Voorlopig zit ik nog even in Spanje, maar op zaterdag 13 november 2021 zetten de Pieten en ik weer voet aan Goudse wal”, aldus de goedheiligman. Net als de rest van Nederland, hoopt Sinterklaas dat het gewoon weer mogelijk is om met een grootse intocht in Gouda aan te komen, “want dat heb ik afgelopen jaar ongelooflijk gemist”. Als oudgediende heeft Sinterklaas z’n vaccinatie tegen het coronavirus al binnen. “Aan mijn eigen gezondheid, hoeft het dus niet te liggen. Ik kom hoe dan ook naar Gouda”.

En dat moet ook wel. Op de stoomboot gaat dit jaar namelijk een speciaal cadeau mee richting Gouda. Dat heeft alles te maken met de 750e verjaardag van de stad in 2022. Tijdens de intocht onthult Sinterklaas de speciale Gouda750-vlag die tijdens het feestjaar overal in de stad te zien zal zijn. “We nemen de vlag mee vanuit Spanje en tonen ‘m voor het eerst tijdens de intocht, zodat iedereen alvast kennis kan maken. Geweldig toch!”, aldus Sinterklaas. Hoe de vlag er precies uitziet, houdt de goedheiligman nog even geheim. “Maar ik kan wel alvast verklappen dat de rood-witte kleuren op het Goudse Stadhuis ook op de vlag te zien zijn.”

Omdat Gouda een stad is waarin Sinterklaas er voor alle kinderen wil zijn, is ook dit jaar de pietenopleiding iets aangepast. Zo oefenen ze nog minder in het door de schoorsteen gaan. Les in het uitdelen van pepernoten staat juist vaker op het programma. “Omdat het uitdelen afgelopen jaar moeilijk was vanwege het coronavirus, moeten we daar wat bijspijkeren”, vindt de Sint. Dit alles leidt in november tot een intocht met allemaal goed getrainde Pieten, enkel met roetvegen. Tot nu toe was dat bij een grote meerderheid het geval, vanaf nu bij iedereen. Daarmee hopen Sinterklaas, de Pieten en alle helpers in Nederland dat de Sinterklaas-periode nóg meer een feestje zal zijn voor alle Goudse kinderen.

“Ik kijk alweer uit naar november. Maar laten we eerst nog even genieten van de zomer”, laat Sinterklaas weten vanuit Spanje. “Blijf allemaal gezond, dan zien we elkaar weer in het najaar”.

Laatst gewijzigd op 22 maart 2021, 14:14