Nieuws

21 oktober 2021

‘Hij komt, hij komt’: Goudse intocht Sinterklaas gaat door!

Het was nog even spannend. Maar na een jaar zonder, verwelkomt Gouda Sinterklaas in 2021 weer met een intocht. Op zaterdag 13 november zetten de goedheiligman en alle Pieten weer voet aan Goudse wal. Daarna volgt de feestelijke tocht door de Goudse binnenstad, die eindigt bij het oude stadhuis op de Markt.

“Het programma voor de intocht belooft veel goeds”, aldus Sinterklaas vanaf de stoomboot. Traditiegetrouw begint hij z’n dag met een boottocht over de Turfsingel en Kattensingel. Om 10:15 uur meert de stoomboot aan bij het Regentesseplantsoen, ter hoogte van de Herpstraat. Daarna begint de goedheiligman op z’n paard Ozosnel aan de route die via de Kleiweg door de rest van de binnenstad loopt. Het wordt echt een feestje, want naast meer dan 100 Pieten, lopen er ook twee muziekkorpsen mee: Gouda’s Harmonie en natuurlijk de echte Pietenband. Rond 12:30 uur bereikt de stoet het oude Stadhuis, waar ze in een korte ceremonie worden ontvangen door burgemeester Verhoeve.

Vanwege het coronavirus roepen Sinterklaas en zijn helpers bezoekers op om zich zoveel mogelijk te spreiden over de route. Ook tijdens de intocht zullen de toeschouwers daarop worden gewezen. Kom dus niet ruim van tevoren, en vertrek weer als de stoet gepasseerd is. “Zo houden we de intocht samen zo verantwoord mogelijk”, aldus de goedheiligman.

Toch is het begrijpelijk als niet iedereen zich prettig voelt bij de grotere groep mensen die de intocht teweeg brengt. Gelukkig zijn er daarom ook rustigere locaties langs de route, die misschien niet iedereen kent. Voor de tocht met de stoomboot zijn dat de kades van de Turf- en Kattensingel. In de binnenstad geldt dat voor de Naaiersstraat, Achter de Vismarkt, de Korte Tiendeweg en de Zeugstraat. Daar is vaak nog zat plek om alles te bekijken.

De afgelopen anderhalf jaar is gebleken dat veel onzeker is. Mochten de landelijke regels toch nog veranderen, kan dit ook invloed hebben op de Goudse intocht.

Zoals dit voorjaar al aangekondigd, heeft Sinterklaas ook een speciaal cadeau bij zich op de stoomboot. Dat heeft alles te maken met de 750e verjaardag van de stad Gouda, waar de Sint het startsein van mag geven. Tijdens zijn tocht onthult hij de speciale Gouda750-vlag die tijdens het feestjaar overal in de stad te zien zal zijn. “Ik heb de Pieten gevraagd het cadeau in een speciaal pakje te doen”, aldus de goedheiligman. Dat speciale pakje rijdt mee in de stoet.

En daar komt ook de Muziekpiet om de hoek kijken. Lukt het hem en de kinderen langs de route om het cadeau open te krijgen? Daar is namelijk muziek bij nodig, maar wat voor? Misschien komt het nieuwe Gouda750-lied wel van pas. Dat wordt binnenkort gelanceerd, zodat alle Gouwenaars alvast kunnen oefenen. Tijdens de intocht volgt de echte première van het nummer dat komend jaar door de hele stad zal klinken, met de titel ‘Geef Gouda Door’.

Zaterdagmiddag zijn er trouwens nog meer mogelijkheden de Sint in een rustige omgeving te treffen. Zo brengt hij samen met de Pietenband een bezoek aan de pietenschool. Die is van 12:30 uur tot 15:30 uur Achter de Waag. Kinderen leren er onder meer pepernoot gooien en balanceren op een dak. Op de Oosthaven, voor Museum Gouda, is er zelfs de mogelijkheid bootje te varen met de Pieten. Wie alles volbrengt, krijgt een echt Pietendiploma.

Een week na de intocht – op zaterdag 20 november – staat een bezoek aan Winkelcentrum Bloemendaal op het programma. Ook hier kunnen kinderen hun pietendiploma halen.

Om goed uitgerust bij al die festiviteiten te verschijnen, slaapt Sinterklaas als vertrouwd in Museum Gouda, dat deze weken is omgedoopt tot het ‘Huis van Sinterklaas’. Er is alleen een probleem: de vlaggenlijnen voor de versiering in Sinterklaas z’n kamer zijn kwijt. Kunnen de kinderen tijdens hun tocht door het museum op tijd aan nieuwe versieringen komen?

“Ik kijk er ontzettend naar uit alle kinderen van Gouda komende weken weer te zien”, aldus de goedheiligman vanaf de stoomboot onderweg naar Nederland. Het hele programma is te vinden op www.sinterklaasgouda.nl en via Facebook en Instagram.

Laatst gewijzigd op 21 oktober 2021, 16:08