De gebroken chocolade​letters

Het zijn de laatste dagen voor vertrek. In het kasteel van Sinterklaas in Spanje is het daarom een drukte van belang. De hal staat vol met spullen, die straks mee gaan op de
boot naar Nederland. Er staan torenhoge stapels met cadeautjes keurig ingepakt bij elkaar, zakken vol met strooigoed en natuurlijk koffers met schone onderbroeken en pietenpakken.

De pieten lopen af en aan om te zorgen dat alles straks ook netjes op de stoomboot komt, maar dan gaat het mis... Eén van de pieten heeft de handen vol cadeautjes én een losse veter. De piet glijdt uit en valt pardoes op de grote voorraad chocoladeletters voor Gouda! Wat een schrik; alle letters zijn stuk!

Piet valt op chocoladeltters 7

Het gaat de pieten niet meer lukken om op tijd nieuwe chocoladeletters te maken. Dit gaan ze in Nederland regelen. Hoeveel letters zijn er eigenlijk nodig? De pieten weten het niet…

Maar er is een oplossing bedacht. Tijdens de intocht kunnen alle kinderen in Gouda hun voorletter doorgeven aan de letterpieten. Deze letterpieten lopen mee tijdens de intocht en houden bij hoeveel letters er nodig zijn voor Gouda. Daarvoor hebben zij een superhandige letterbak op een speciale truck die meerijdt tijdens de intocht.

We doen een oproep aan alle kinderen in Gouda: Als je de speciale truck ziet, roep dan heel hard je naam. Zo kunnen wij jullie voorletters verzamelen!

Letterpieten

Speciaal voor scholen

Wil je op school of in de klas nog meer doen met dit thema? In onze lesbrief staan enkele ideeën beschreven. De doelgroep is een richtlijn en de beschrijving is een aanzet voor de activiteit. Bekijk zelf wat haalbaar is en gebruik je eigen creativiteit!

De lesbrief kan je hier downloaden.

Kleurplaat

In de klas (of thuis) kunnen kinderen ook zelf aan de slag met het thema, bijvoorbeeld door de kleurplaat van Museum Gouda. Op de kleurplaat staat de piet die struikelt over de zak met chocoladeletters. Stuur de kleurplaat op, en wie weet win je wel een coole prijs. Inleveren bij het Museum kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld tijdens een bezoekje aan het Huis van Sinterklaas.

De kleurplaat is hier te downloaden.

Kleurplaat Huis van Sinterklaas